Conform raportului Expert Forum, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat 133 de milioane de lei către șase partide în primele șase luni ale anului, însă acestea au cheltuit aproape 150% din suma primită.
Raportul relevă că PSD a primit în cele şase luni de la AEP – 52,1 milioane de lei, PNL – 44,1 milioane de lei, USR – 23,8 milioane de lei, PMP – 445.000 lei (începând doar cu luna iunie), AUR – 10,5 milioane de lei şi Pro România – 1,9 milioane lei.
Expert Forum precizează că, în aceeaşi perioadă, partidele au cheltuit 198 de milioane lei, adică aproape 150% raportat la banii primiţi. Toate partidele au cheltuit mai mult decât au primit: AUR (274%), USR (178%) şi PNL (152%). PSD a alocat puţin peste cât a primit în prima jumătate de an. Procentual, PMP a avut cele mai mari cheltuieli, cel mai probabil din economii. Pro România a cheltuit puţin (67.000 lei) în luna iunie.
Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat în lunile aprilie – 56 de milioane (28%) şi martie – 35 de milioane de lei (18%). S-au înregistrat cheltuieli de 32 de milioane în luna mai şi 27 de milioane în luna iunie. Expert Forum notează că pe perioada campaniei electorale valorile s-au redus, însă partidele au cheltuit mult în precampanie, şi că aceste fonduri nu se includ în rapoartele pentru campania electorală, fiind vorba despre finanţarea activităţii curente a partidelor.
De asemenea, organizaţia precizează că partidele au continuat să aloce sume semnificative de bani pentru promovarea partidului sau a unor membri a acestuia în paralel cu desfăşurarea campaniei electorale. Partidele au cheltuit 34 de milioane de lei pentru promovarea partidului (presă şi propagandă/spoturi publicitare) în lunile mai şi iunie, indică Expert Forum care menţionează că nu se ştiu exact care sunt cheltuielile specifice pentru perioada 10 mai – 8 iunie, cât a durat campania electorală, ci doar cele pentru perioada integrală de două luni.
Per total, cele mai mari sume au fost cheltuite pentru: presă şi propagandă -109,3 milioane de lei (55% din totalul cheltuielilor), consultanţă politică – 17,4 milioane de lei (8,8% din totalul cheltuielilor), personal – 15,7 milioane de lei (7,9% din totalul cheltuielilor), activităţi politice – 12,7 milioane de lei (6,4% din totalul cheltuielilor), sondaje de opinie – 11,8 milioane de lei (6% din totalul cheltuielilor), bunuri mobile şi imobile – 7,5 milioane de lei (3,8% din totalul cheltuielilor), producţia şi difuzarea de spoturi publicitare – 5,7 milioane de lei (2,9% din totalul cheltuielilor), alte categorii – 18 milioane de lei (9% din totalul cheltuielilor).
„Dacă la PSD observăm o scădere a cheltuielilor pentru consultanţă, la USR şi PNL se observă creşteri faţă de anii trecuţi”, precizează Expert Forum.
Conform sursei citate, cheltuielile pentru sondaje au ajuns la aproape 12 milioane de lei. PSD, PNL şi USR au cheltuit aproape la fel, în marja a 3,5 – 4 milioane de lei. AUR nu a dedicat fonduri pentru realizarea de sondaje în 2024, deşi avusese o cheltuială importantă, de 1,9 milioane lei, în octombrie 2023. PSD a cheltuit cel mai mult în luna martie (1,3 milioane lei), iar PNL în aprilie (aproape 1,6 milioane lei). La USR se observă o creştere a valorii contractelor pentru sondaje, ajungând la cea mai mare valoare în luna mai, aproape 1,5 milioane lei.
Cheltuielile pentru organizarea de activităţi politice au atins 12,7 milioane de lei. Jumătate se află în lista de cheltuieli AUR, partid care a fost activ în a organiza activităţi cu electoratul. Al doilea partid clasat ca valoare a cheltuielilor este USR, cu 3,8 milioane de lei. PNL a cheltuit 1,8 milioane, iar PSD – 617.000 lei.
Partidele au cheltuit 15,7 milioane de lei pentru personal. USR şi PSD rămân cele care investesc cel mai mult în personal, 5,5 milioane de lei, respectiv 3,7 milioane de lei. Cheltuielile lunare sunt relativ constante la toate partidele. Partidele au cheltuit 7,5 milioane de lei pentru bunuri mobile şi imobile. Cea mai mare parte dintre aceste fonduri – 6 milioane de lei – se regăseşte la PNL, care a plătit aproximativ 1,3 milioane de lei lunar între martie şi iunie – cheltuielile sunt pentru sediul central al PNL din Aleea Modrogan.
Partidele pot cheltui banii din subvenţii pentru promovarea partidului (publicitate politică – oricând) sau pentru promovarea competitorului electoral (publicitate electorală – în timpul campaniilor electorale). Spre deosebire de perioada de campanie, regulile privind modul în care se pot promova partidele politice în afara acesteia sunt relativ limitate.
Sursa foto: Economica.net