Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul, atenţionează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică – DNSC.
Aceasta este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click.
Accesarea acelui link nu afişează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment, avertizează specialiştii, într-o postare pe Facebook.
În cazul în care aţi făcut click pe acel link sau vedeţi că din contul vostru s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:
- Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA)
- Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.
Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte.
- Verificaţi aplicaţiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
- Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
- Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus).